Εκτακτο ανακοινωθέν

Ιουνίου 9, 2009

roy-lichtenstein-whaam

Μετά την επιστροφή στη συντηρητική ατζέντα, νόμος τάξη και ηθική και τα λοιπά, λόγω ενίσχυσης των πιέσεων από τη δεξιά πτέρυγα, που οφείλεται στη σαφή αδυναμία της Αριστεράς να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια, και στην καθαρή ανευθυνότητα των ηγεσιών, ιδίως του ΚΚΕ, να αναγνωρίσουν την κατάσταση και να πάψουν να χαϊδεύουν αυτιά μικροαστών, μετά τέλος τη χαλαρή καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ και την ακόμα πιο χαλαρή στάση πολλών αριστερών να μην πάνε στην κάλπη, το καλοκαίρι αναβάλλεται για φέτος. Ας κάτσουμε να γράψουμε τίποτα της προκοπής, που να ερμηνεύει αυτό που συμβαίνει ψύχραιμα και χωρίς ακραίους μελοδραματισμούς, αλλά και χωρίς επανάπαυση και δήθεν παλικαρίσια αντοχή σε προβοκάτσιες, και κυρίως να πείθει λουόμενες και διαμαρτυρόμενες της αποχής, να εμπνέει βαθύτερα τον κόσμο, ν’ ανοίγει μια νέα σελίδα πολιτικοποίησης, πέρα από τα κλασικά μαγαζατόρικα, και τσιτατόρικα. Με ποια στάση δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση και ποιο αγώνα (θεωρητικό, πολιτικό, οικονομικό) θα αλλάξουν οι συσχετισμοί.

:

Advertisements

19 Σχόλια to “Εκτακτο ανακοινωθέν”

 1. Herr K. Says:

  Με τη στάση του λωτού;

 2. manos Says:

  Μάθαμε να αποκρούουμε τις προβοκάτσιες λέμε.

 3. maurochali Says:

  Σίγουρα η παράμετρος του νόμου και της τάξης είναι σημαντική για την ολοφάνερη «δεξιά στροφή» σε όλη την ΕΕ (όπως αυτή εκφράστηκε στις Ευρωεκλογές, ας μην το ξεχνάμε).
  Σημαντική όμως ίσως είναι και η στήριξη δυνάμεων που παραδοσιακά ταυτίζονται με τη στήριξη της οικονομίας της αγοράς (σε όποια εκδοχή είναι τρέντυ κάθε φορά) σε καιρούς σφοδρής οικονομικής κρίσης. Στη Γερμανία ο μεγάλος κερδισμένος των Ευρωεκλογών είναι το FDP, το αντίστοιχο της ελληνικής ΔΡΑΣΗΣ δηλαδή.

 4. manos Says:

  Δεν είδα τι έκανε το ΝΡΑ στη Γαλλία;

 5. Herr K. Says:

  ΤΟ ΝΡΑ δεν έπιασε τελικά το 5% παρά τις προβλέψεις (νομίζω 4,8%) και δεν εξέλεξε ευρωβουλευτή! Η αριστερά στη Γαλλία ήταν συνολικά γύρω στο 13%. Το καλύτερο αποτέλεσμα το έφερε η αριστερά στην Πορτογαλία (πάνω από 20%)

 6. manos Says:

  Εκεί η αστική τάξη είναι ανεκτική με τους κομμουνιστάς;


 7. Αχ αυτή η νέα σελίδα πολιτικοποίησης!


 8. […] (ωχου αδερφε τωρα) εγω μεχρι τωρα ξεχωρισα αυτο, αυτο και αυτο. Αλλα ας μη […]

 9. manos Says:

  Γκρίνια με μνήμη ελέφαντα

 10. manos Says:

  Γεια σου πλαγκάλ!


 11. Δεν είναι μνήμη, πόνος είναι και εμπειρία είναι. Μαθήματα είναι που δεν πήραμε απόφαση να τα μάθουμε.
  Διάβασε πάλι, εκ των υστέρων, αυτά που έλεγα εκεί από πριν και σκέψου ότι λέμε η αριστερά στη Γαλλία, η αριστερά στην Πορτογαλία, ενώ εδώ λέμε η αντινεοφιλελεύθερη αριστερά, η αντικαπιταλιστική, η αντικαπιταλιστικότερη, η ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία, η σοσιαλιστική ριζοσπαστικοκρατία και άλλα ηρωϊκά και πένθιμα την ώρα που η κοινωνία μας ξερνάει κανονικά.

  Άκου «χαλαρή καμπάνια»! Μήπως ήθελες να πεις χαλαρή σαμπάνια;

  Δε σε πειράζει να παίζω που και που στην αυλή σου ε;

  Τα σέβη μου!


 12. θα ήθελα να συμφωνήσω με τον γκρινιάρη από πάνω μου.

  όσο πιο πολλά επίθετα στολίζουν την αριστερά, τόσο περισσότεροι φασίστες στολίζουν τα κοινοβούλια και τους δρόμους.

  περαστικά.

 13. manos Says:

  Επί της ουσίας η σκάλα συντάσσεται με αυτό εδώ:
  http://www.narnet.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=213&Itemid=1


 14. Μετά το κείμενο που διάβασα, οφείλω να προσθέσω μερικές ακόμα αριστερές.
  Η ρεφορμιστική αριστερά, η επαναστατική αριστερά, η επαναθεμελιωμένη κομμουνιστική αριστερά, η άλλη Αριστερά.
  Να ρωτήσω και ένα, μόνο, από αυτά που δεν πολυκατάλαβα:
  Στη φράση:
  » Στην προώθηση, επίσης, της γραμμής της μαχητικής εργατικής αντιπολίτευσης και της άλλης Αριστεράς, της επανεξόρμησης των σύγχρονων απελευθερωτικών ιδεών και της κομουνιστικής επαναθεμελίωσης.»
  Μέσα σ’ αυτόν τον ποταμό απο γενικές, πώς του ξέφυγε του συντάκτη η αιτιατική της αρχής;

  Αχ αυτή η πιο βαθιά μελέτη!

  Υ.Γ. Αν σου σπάω τα νεύρα, να το κόψω.

 15. manos Says:

  Συμφωνώ με το ΥΓ. Περιμένουμε τις δικές σας απόψεις.

 16. Herr K. Says:

  Γραμμή herrk βλέπω!

 17. manos Says:

  Επιλεκτικά αντλώντας από την κοίτη του…


 18. Το υστερόγραφό μου ήταν, απλώς, έλεγχος ανακλαστικών και, για να πω την αλήθεια, δεν περίμενα να τσιμπήσετε (υπακούω στον πληθυντικό των διακριτών αποστάσεων) έτσι.

  Όταν αναστενάξατε για τον κινηματισμό, μπορεί να το κάνατε λίγο ειρωνικά και με κάποιο ύφος, εγώ όμως το σκέφτηκα και ανακάλυψα μιαν αλήθεια σ’ αυτό. Ανταπόδωσα λοιπόν δις αυτό το σχήμα με κρίσιμο περιεχόμενο για σκέψη και όχι για ρεβάνς. Την πρώτη φορά το εξήγησα κιόλας.

  Αν περιμένετε τις απόψεις μου με μορφή μπροσούρας ή ανακοίνωσης κάποιου πολιτικού γραφείου ή γραμματείας ή κεντρικής επιτροπής, λυπάμαι, δε θα μπορέσω να σας ικανοποιήσω. Στο blog μου έχω ξεχωρίσει μερικά κείμενα διαφορετικού ύφους, με συνεπή όμως στόχευση και σταθερού (σεμνύνομαι να πω) ήθους, που δείχνουν πάνω κάτω πού το πάω..
  Για να μη σας απογοητεύσω, όμως, εντελώς , θα σας πω ορισμένες σκέψεις μου.

  Ένα από τα θεμελιώδη κατά τη γνώμη μου προβλήματα της Αριστεράς, σε όλο της το φάσμα, είναι η γλωσσική της ανεπάρκεια. Προφανώς είναι αποτέλεσμα πολιτικής ανεπάρκειας, την ανατροφοδοτεί ωστόσο.

  Τι λέμε, σε ποιον το λέμε, πώς το λέμε και με ποιο προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

  Αυτό το πρόβλημα το είχε θίξει εγκαίρως και εμπεριστατωμένα από τη δεκαετία του ’80 ο Τραμπάκουλας του Χάρρυ Κλυνν. Πολύ γέλιο ρίχναμε τότε, οι χαμένοι. Επειδή βρέθηκα, λοιπόν, σ’ ένα blog που χρησιμοποιεί την Ποίηση στον τίτλο του, σκέφτηκα από αυτή τη διάσταση να κάνω την όποια κριτική μου, ελπίζοντας. στη γλωσσική ευαισθησία που υπαγορεύει και απαιτεί η Ποίηση.
  So, αρχικώς, απομόνωσα ένα μάτσο επιθετικούς προσδιορισμούς της Αριστεράς και πρόσθεσα και μερικούς από την ανακοίνωση του Ν.Α.Ρ θέλοντας με το σχήμα της συσσώρευσης να δείξω την κενολογία τους. Παραδείγματος χάρη: Αν θέλω να τοποθετήσω τον εαυτό μου αριστερότερα από εσάς, μου χρειάζεται ένας επιθετικός προσδιορισμός για σας και ένας για την αφεντιά μου, για να περιορίσω το εύρος και να μεγαλώσω το βάθος. Επειδή οι όροι οπορτουνιστικός και ταξικός είναι καπαρωμένοι από εσάς που θέλατε να διαφοροποιηθείτε από τους ανανεωτικούς και της οικολογίας, επιλέγω το ρεφορμιστικός για εσάς και το νέο ή το ριζοσπαστικός για μένα. Κι άλλο ένα , πιο σύντομο παράδειγμα. Αντικαπιταλιστική αριστερά. Δεν είναι ταυτολογία; Η Αριστερά ή είναι αντικαπιταλιστική ή δεν είναι Αριστερά. Τι μπορεί να υπαινίσσεται όποιος ιδιοποιείται έναν τέτοιο ή κάποιον από τους άλλους προσδιορισμούς πέρα από το να κάνει διακριτό το μικρότερο ή μεγαλύτερο μαγαζί του; Κι αυτή η Άλλη Αριστερά δε βρίσκετε ότι έχει μία εσάνς μεσσιανισμού;

  Δε λέω ότι δεν υπάρχουν και πολύ περισσότερο ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορετικές οπτικές στην Αριστερά ή ότι η ιδεολογική πάλη είναι ήσσονος σημασίας, αλλά αυτό θα κρίνεται κάθε φορά με όρους κινήματος. (Αχ …). Όσο, όμως, εμείς ομφαλοσκοπούμε διαγκωνιζόμενοι για την ορθοδοξία και την καθαρότητα, το κοινό της Αριστεράς το ψυχαγωγεί η Πάνια και το λοιδωρεί ο Λαζόπουλος. Κι άντε μετά να τους το πάρεις πίσω.

  Το δεύτερο που έκανα ήταν να απομονώσω, για εστίαση, μία φράση από το κείμενο που εσείς μας προτείνατε αντί απαντήσεως και της οποίας η γλώσσα είναι απαράδεκτα αδιάφορη και χυδαία περιφρονητική ακόμα και προς τον εαυτό της. Μικρό παράδειγμα: «στην προώθηση της επανεξόρμησης». Δύο ρηματικά ουσιαστικά στη θέση ρημάτων. Όταν χρησιμοποιώ ρήμα, είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω και το υποκείμενο και το αντικείμενο και όλους τους αναγκαίους για την επάρκεια της πρότασης επιρρηματικούς προσδιορισμούς (π.χ. πότε, γιατί, πώς, με ποιους όρους κ.α.). Όταν το μετατρέψω σε ουσιαστικό, απαλλάσσομαι από αυτή την υποχρέωση. Η επανεξόρμηση, μάλιστα, είναι τόσο τζούφια από ορμή, που δεν της φτάνουν οι τρεις προθέσεις [επί(πλέον) + (ξ)ανά + εκ] αλλά χρειάζεται και προώθηση για να πάρει μπρος. Αμ εκείνη η επαναθεμελίωση τι μπορεί να σημαίνει; Όταν είμαστε στο Κ.Κ.Ε ο κομουνισμός είχε γερά θεμέλια, όταν φύγαμε τσακίστηκαν και τώρα πρέπει να τον ξαναθεμελιώσουμε επιπλέον σε καινούριο οικόπεδο;

  Μία τέτοια γλώσσα, λοιπόν, συνθηματολογική και άδεια από λογική συγκρότηση είναι ξένη στο εργατικό κίνημα, ακόμη και στο μαχητικό (άλλος ένας επιθετικός προσδιορισμός που οριοθετεί καθαρότητα) κομμάτι του. Και είναι λογικό, αφού δεν πρόκειται για κείμενο πλατιάς απεύθυνσης, προς μελέτη, αλλά για κείμενο εσωτερικής συγκράτησης. Και η ζημιά που κάνει μία τέτοια γλώσσα είναι πολλαπλή και σε βάθος χρόνου. Έχετε ακούσει τον όρο «Η σκέψη του Μπογιόπουλου»; Εγώ τον έχω δει γραμμένο. Το μεσαίο στελεχιακό δυναμικό του Κ.Κ.Ε περιμένει να κλάσει ο Μπογιόπουλος, για να γίνει copy – paste η όσμωση και να βγει παραέξω ο εξυπναδισμός ως επιχειρηματολογία. Τέτοια αποστέωση και αφυδάτωση σκέψης. Οι υπόλοιποι από κάτω διαβάζουν μόνο τους οκτάστηλους τίτλους του Ριζοσπάστη, οι μεγάλοι, και το σαλόνι του Οδηγητή οι μικρότεροι, για να κάνουν πολιτική δουλειά. Τα υπόλοιπα τα κυκλοφορούν μεταξύ τους από στόμα σε στόμα. Σαν επιβεβαιωμένη φήμη.

  Καλά ως εδώ;

  Υ.Γ. 1) Εγώ τα είχα πει συμπυκνωμένα . Εσείς τα ζητήσατε πιο αναλυτικά.
  2) Παναγίτσα μου, όπλισε το χέρι κανενός μπάτσου, για να καθοδηγήσουμε σωστά τους εξεγερμένους! Πρόσεξε μόνο το θύμα να είναι αθώο και, προπαντός, ανένταχτο, για να μη φαγωθουμε πάνω από το πτώμα του.

  Τα σέβη μου.

 19. manos Says:

  Σιχαίνομαι και εγώ τα επίθετα, ζητώ συγνώμη αν προκάλεσα άγχος με το περιπαιχτικό μου ύφος. Και ορκίζομαι ότι λατρεύω τον Τραμπάκουλα. Οι πολιτιστικές σου επισημάνσεις είναι καίριες. (Φλυαρείς βέβαια λίγο) Οι πολιτικές περί κομμουνισμού άστοχες. Δεν έφυγα από κανένα ΚΚΕ, και δεν θα έμπαινα ποτέ σε ένα κόμμα που υμνεί την εποχή του Στάλιν.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: