Κομματικό

Ιουνίου 4, 2009

venice

Για αριστερό πόλο και ανατροπή του πολιτικού σκηνικού μιλάει ο ΣΥΝ. Για λαϊκό μέτωπο και αντεπίθεση το ΚΚΕ. Κατά βάση σωστές και οι δύο προτάσεις, και μάλιστα πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι νομίζουν οι αντιμαχόμενοι των δύο πλευρών. Και οι δύο όμως απαντούν στο ερώτημα του φορέα και του άμεσου σκοπού ή του αποτελέσματος – όχι του περιεχομένου. Ποιο περιεχόμενο θα συγκινήσει και θα συσπειρώσει όσους σήμερα εκφράζονται από τα κόμματα της Αριστεράς ή τους Οικολόγους, και ποια ακριβώς ανατροπή θα στοιχειοθετεί, στην πρώτη περίπτωση; Αντινεοφιλελεύθερο είναι η πιο πιθανή απάντηση. Αντίστοιχα, με ποιο περιεχόμενο θα συγκροτηθεί το λαϊκό μέτωπο που προτείνει το ΚΚΕ; Αντιμονοπωλιακό είναι η προφανής απάντηση.

Αντινεοφιλελεύθερο μπορεί να σημαίνει και φιλελεύθερο και ελευθεριακό και αναρχίζον και κεϋνσιανό. Αντιμονοπωλιακό μπορεί να είναι και αστικό και σοσιαλιστικό και κρατικομονοπωλιακό. Επίσης, το αντικαπιταλιστικό που θα απαντούσε ο κόσμος του λεγόμενου τρίτου πόλου στην Αριστερά μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Άρα; Δεν υπάρχει ενιαία πολιτική πρόταση της Αριστεράς γιατί δεν υπάρχει καθολική συμφωνία στο ποιο ακριβώς περιεχόμενο θα έχει η ανατροπή που επιδιώκουμε. Κανένα λοιπόν από τα τρία «αντι-» δεν επαρκεί. Δεν μένει παρά να βρεθεί το κοινό έδαφος, που από τακτική και στρατηγική σκοπιά συμφέρει τις δυνάμεις της ανατροπής να δώσουν τη μάχη – το πεδίο εκείνο στο οποίο ο αντίπαλος υστερεί και μπορεί να δεχτεί σοβαρό πλήγμα στις συμμαχίες του, στον τρόπο που οργανώνει την ηγεμονία του` το πεδίο στο οποίο μπορεί να ηττηθεί χάνοντας το πλεονέκτημα και την πρωτοβουλία των κινήσεων` το πεδίο στο οποίο θα δοκιμαστεί πιο καλά και η πολιτικοθεωρητική ετοιμότητα των δυνάμεων του νέου κομμουνισμού και η ικανότητά τους να «τραβήξουν» τον λαϊκό συνασπισμό ως την επανάσταση και την κοινωνική απελευθέρωση.

Μάλλον το πεδίο της δημοκρατίας είναι η αχίλλειος πτέρνα του σημερινού συστήματος. Γιατί όσο και αν την επικαλείται δεν μπορεί να την αντέξει. «Ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν» έλεγε ο Κατσαρός το ’50 και επαναλάμβανε ο Αγγελόπουλος στο Θίασο το ’70. Οι δυνάμεις που πανηγύριζαν το γκρέμισμα του καταπιεστικού υπαρκτού σοσιαλισμού του εικοστού αιώνα γρήγορα έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο. Η κρίση του καπιταλισμού μάλλον θα ξεπεραστεί προσωρινά αφήνοντας πίσω της μια αντιδημοκρατική εκτροπή, ένα μόνιμο καθεστώς περιορισμών των εργατικών και κοινωνικών ελευθεριών. Σε αυτή την περίοδο, αιτήματα της εργασίας απέναντι στον ολοκληρωτισμό του κεφαλαίου μπορούν να κινητοποιήσουν άμεσα ένα ευρύτερο ακροατήριο, που μουδιάζει από την κρίση και δεν βλέπει κάποια διέξοδο. Από αυτό το δρόμο θα κληθεί το κομμουνιστικό ρεύμα να πάρει επάνω του τα ανεκπλήρωτα ή καταπατημένα αστικά δημοκρατικά αιτήματα και όλο τον αστικό πολιτισμό, από το δίκαιο και τις ελευθερίες των πολιτών μέχρι τους θεσμούς και την πολιτική οργάνωση της κοινωνίας. Και να τα αφομοιώσει, να τα επαναστατικοποιήσει, να τα φέρει στα μέτρα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και να τα εγγράψει στις δομές του, στο κόμμα-μέτωπο της αντικαπιταλιστικής δημοκρατικής ανατροπής και της επαναστατικής προοπτικής, και στο αυριανό εργατικό κράτος που θα μπορεί να αυτοκαταργηθεί. Και κάθε φορά που οι αστοί τολμάνε να μιλούν για ελευθερία και δημοκρατία να μπορούμε να τους χλευάζουμε και να τους περιγελάμε, αποδεικνύοντας την ανωτερότητα των σκοπών και των μέσων που χρησιμοποιούμε. Αφοπλίζοντας περισσότερο και λιγότερο τιμωρώντας.

Με όλο αυτό το σκεπτικό (βλ. και τα δύο προηγούμενα κείμενα) κρίνω το εγχείρημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πιο πρόσφορο και προωθητικό για την ανασύνταξη της Αριστεράς.

Advertisements

15 Σχόλια to “Κομματικό”

 1. Herr K. Says:

  Καλά Μάνο και συ Ανταρσύα; Δεν το πιστεύω, τι πάθατε όλοι;

 2. manos Says:

  Αφήσαμε για λίγο την παρατήρηση, έτσι για δοκιμή

 3. Herr K. Says:

  Να το προσέξετε.
  Να προσθέσω ότι «Αντινεοφιλελεύθερο» μπορεί κάλλιστα να σημαίνει επίσης: συντηρητικό, φασιστικό, σταλινικό… Δεν ξέρεις τι θα σου βγει. Ενίοτε δε «Αντινεοφιλελεύθερο» μπορεί να σημαίνει «κάργα νεοφιλελεύθερο»

 4. Theorema Says:

  ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΟΕ, όλοι γνωρίζουμε πως «τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Μένει όμως ακόμα ένα πείσμα που δεν είν΄ συνήθεια μοναχά…».
  Γι αυτο το πείσμα και μόνο, αξίζουν όλα όσα κάνουμε ρε παιδιά. Κι ας το δει όπως θέλει ο καθένας.
  Αυτά τα ολίγα από το ξώφαλτσο ρομαντικό της πολιτικής παρέας, και να με συγχωρείτε για την απλοϊκή παρέμβαση στην επιστημονική σας συζήτηση 🙂
  Τα σέβη μου.

 5. Herr K. Says:

  Για τις Βρυξέλλες, ρε γαμώτο

 6. Μάνος Says:

  Το’χει το όνομα, Herr K.
  Ζούμε το πείραμα.

  😉

 7. manos Says:

  Δεν τσιμπάμε, δεν τσιμπάμε.
  Θεώρημα, θα αλλάξουμε τη γεωγραφία της πολιτικής. Ετσι που να χωράει όλη την ποίηση.

 8. manos Says:

  Μάνο, κάτι υποψιάζομαι με βάση το τελευταίο ποστ του κύριου Κ. Λες;…

 9. Herr K. Says:

  Ποιο πείραμα, ποιες υποψίες; Τι λέτε Μάνοι;

 10. manos Says:

  Εσύ ξέρεις μόνο από πείραγμα…


 11. δεν ξέρω για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ,

  αλλά το πρόβλημα τις συνεχούς επεξεργασίας των νέων δεδομένων από την Αριστερά (ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ κλπ.), και της κατάλληλης ικανότητας να τα «αναγνώσεις» και να τα προσαρμόσεις τις κάθε φορά θέσεις σου, και μετά να τα κάνεις κατανοητά όλα αυτά στον κόσμο… Μου φαντάζει ανυπέρβλητο.

  Η Αριστερά σήμερα στη χώρα μας έχει πρόβλήμα δημιουργικής επεξεργασίας δεδομένων, και αυτό φαίνεται συνεχώς, σε κάθε της δήλωση. Η βελόνα έχει κολλήσει, και με στεναχωρεί.

  Αυτή είναι η άποψή μου.

  Και αν ψηφίζω Αριστερά είναι για ηθικούς και μόνο λόγους, ιδεολογικά έχει μεγάλο πρόβλημα.

  Δεν επιτρέπεται η χώρα να περνά την μεγαλύτερα μεταπολιτευτική κρίση και η Αριστερά να μην έχει δυναότητες άρθρωσης ουσιαστικού λόγου, και να … μειώνεται η δύναμη και δυναμική της.

  Απαράδεκτο.

 12. Herr K. Says:

  Ετσι είναι Στρατο, για λόγους ηθικης και αξιοπρέπειας πιο πολυ παρα τιποτα αλλο

 13. giorgos Says:

  Μα ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α στην πραγματικότητα σημαίνει Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Αξιοπρέπεια.

 14. Herr K. Says:

  Αντε, και του χρόνου στο 0,5% (και το 3240 μΧ, κυβέρνηση)

 15. manos Says:

  Με συγχωρείτε για την αργοπορημένη μου απάντηση, Στράτο, ακριβώς αυτή είναι η κατάσταση, το θέμα είναι αν μπορούμε να κάνουμε κάτι και εμείς.

  Γιώργο, δεκτή η ανάγνωση.
  Κύριε Κ. δεν μπορείτε, σας τραβάει σε πείραγμα πάντα ο σχολιασμός.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: