Πολιτικό 2

Ιουνίου 3, 2009

Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα μόνο αριστερό κόμμα. Με σύγχρονες αναλύσεις, κριτικό απέναντι στο παρελθόν, αντιγραφειοκρατικό και δημοκρατικό. Ένα κόμμα που μπορεί να οργανώσει τη συλλογική εμπειρία της πάλης σε ανώτερο επίπεδο, για την υπέρβαση του καπιταλιστικού κατακερματισμένου κόσμου. Ποιο θα είναι το κριτήριο της αποτελεσματικότητάς του; Το κριτήριο της πολιτικά πρωτοποριακής συγκρότησης και δράσης του; Η κοινωνική του απεύθυνση, λέω εγώ. Η εμβέλεια των ιδεών του. Δεν φτάνει μόνο να συσπειρώνει την εργατική τάξη. Δεν θα μπορεί να το πετύχει αυτό χωρίς να «σπάσει» ένα σοβαρό τμήμα μεσαίων στρωμάτων, κυρίως της αστικής διανόησης από το συνασπισμό εξουσίας. Σήμερα, λοιπόν, το πρόβλημα της Αριστεράς δεν είναι ο κατακερματισμός. Αυτό περισσότερο είναι αποτέλεσμα της κρίσης στρατηγικής και τακτικής, της έλλειψης επαναστατικής πολιτικής και πολιτιστικής συγκρότησης. Θα ξαναβρεί τον εαυτό της η Αριστερά επιδρώντας και παίρνοντας μαζί της αυτούς που σήμερα όχι μόνο ανέχονται την αστική ηγεμονία αλλά ενεργούν στα πλαίσιά της, τη μεταφέρουν παρακάτω, στη μικροαστική τάξη και στα εργατικά στρώματα.

Δεν χρειαζόμαστε άρα απλώς μια Αριστερά που να απαντά άμεσα στα προβλήματα των εργαζομένων με διεκδικήσεις που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από τον καπιταλισμό και προωθούν τη συνειδητοποίηση της ανάγκης μιας διαφορετικής κοινωνικής οργάνωσης. Αυτός είναι ο κλασικός τρόπος να γίνεται πολιτική μέσω των κινημάτων, αλλά και των νέων κομμάτων-κινημάτων τύπου ΝΡΑ στη Γαλλία. Χρειαζόμαστε μια Αριστερά που να κάνει πολιτική με έναν καθολικό τρόπο, αγκαλιάζοντας όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής, μια Αριστερά πόλο διαφωτισμού, συλλογικό φορέα εισόδου στον κόσμο. Με αυτή την έννοια, περισσότερο από αντικαπιταλιστική έχουμε ανάγκη μια νέα κομμουνιστική αριστερά, του καθολικού και του ενιαίου θετικού προτάγματος για το προχώρημα με έναν τρόπο της ζωής ως εκεί που η αστική κοινωνία δεν μπορεί να φτάσει.

Φυσικά υπάρχουν παραδείγματα καπιταλιστικών χωρών, που κάτω από την πίεση του εργατικού κινήματος, έφτασε η κοινωνία σε κατακτήσεις που σε άλλες χώρες είναι άπιαστο όνειρο. Η βελτίωση των συνθηκών ζωής εντός του καπιταλισμού δεν είναι μάχη χωρίς στρατηγικό περιεχόμενο, ούτε σημαίνει παραίτηση από την ανατροπή του συστήματος. Είναι όμως ο μόνος δρόμος να προχωρήσει το κίνημα προς τα μπρος. Με αυτή την έννοια οι αντικαπιταλιστικές κορώνες δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν, γιατί δεν είναι ο ιδεολογικός πειθαναγκασμός του αγωνιζόμενου που θα τον ριζοσπαστικοποιήσει όσο η υλική απαίτηση και προσέγγιση των αναγκαίων ιστορικά ώριμων παραχωρήσεων και κατακτήσεων, δηλαδή η ένταση της ταξικής πάλης στο σήμερα.

(συνεχίζεται)

Advertisements

21 Σχόλια to “Πολιτικό 2”

 1. Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα Says:

  Αυτό το κόμμα υπάρχει ήδη, σύντροφε: λέγεται ΠΑΣΟΚ. Στις 7 Ιούνη σοσιαλισμός!

 2. Συνεπής Λαϊκός Αγώνας Says:

  Τώρα να γελάσω ή να κλάψω; Σύντροφε Μάνο, έχεις καταλάβει ότι περιγράφεις το ΚΚΕ; Και αντιγραφειοκράτες είμαστε, και για όποια λάθη έχουν γίνει στο παρελθόν έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας και δημοκρατικοί είμαστε – εκτός αν για σένα δημοκρατία είναι να κάνουμε ό,τι θέλει η μειοψηφία

 3. manos Says:

  Περιμένω και την άποψη της Δράσης, για να απαντήσω σε όλους μεμιάς.

 4. maurochali Says:

  άντε να κάνεις τώρα σοβαρή κουβέντα, έτσι που τα πήρε σβάρνα όλα ο ΣΗΒ & ο ΣΛΑ!

 5. Μάνος Says:

  Περίμενα, ότι ο τρίτος σχολιαστής θα έλεγε το ΣΥΡΙΖΑ μετά από ΠΑΣΟΚ & ΚΚΕ, αλλά διαψεύστηκα.

  Προσωπικά θέλω να κάνω να καταγγείλω και να ερωτήσω.

  Καταγγέλω, ότι από τα κόκκινα πανιά της εικόνας προδιαθέτετε τον αναγνώστη για ένα κείμενο περί ΚΚΕ, άντε το πολύ ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 🙂

  Και ερωτώ: προτείνετε ένα συμβιβασμό δηλαδή με το κεφάλαιο; Σύμφωνο Συνύπαρξης; Ή απώτερος σκοπός σας είναι ο υποδαυλισμός εκ των έσω;;

 6. maurochali Says:

  εμ βλέπεις Μάνο, πρόλαβε το μχ αντί να προλάβει η Θέκλα.
  Τις ερωτήσεις σου εμείς δεν τις πολυκαταλάβαμε, αλλά ο ποιητής στη σκάλα σίγουρα θα ξέρει καλύτερα.

 7. Μάνος Says:

  Διόρθωση: το «κάνω» αν και πολύ χρήσιμο στις μέρες μας – σε αντίθεση με το «λέω» – περίσσευε στη 2η μου πρόταση.

  Μχ, σίγουρα ξέρει.

 8. manos Says:

  Μιλάμε για μια νέα κομμουνιστική Αριστερά, που πολύ περισσότερο θα είναι αντικαπιταλιστική αντί να το φωνάζει.

 9. maria Says:

  Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με τα πολιτικά σου, μάνο, ιδίως με αυτό το δεύτερο μέρος.
  Οι κατακτήσεις του τώρα δεν λειτουργούν μονοσήμαντα ως παγίδες ενσωμάτωσης, αλλά, κατά τη γνώμη μου, «βαθαίνουν» τον στρατηγικό στόχο, του προσδίδουν περιεχόμενο και υπόσταση και κυρίως κάνουν την ουτοπία εφικτή στα μάτια των καταπιεσμένων, των απογοητευμένων κ.λπ., μετατρέπουν άρα σε δυνάμει επαναστατημένους όχι μόνο την εργατική τάξη, αλλά και τα μεσαία στρώματα που αναζητούν άλλου είδους συνθήκες ζωής, τη ζωή την ίδια. Θα έλεγα μάλιστα ότι ίσα ίσα οι άμεσες κατακτήσεις μέσα στο υπάρχον σύστημα ευθυγραμμίζουν την τακτική με την στρατηγική. Εναπόκειται βέβαια στην αριστερά, στο επαναστατικό κόμμα, να κερδίσει το στοίχημα σε ποια κατεύθυνση θα αξιοποιηθούν οι όποιες κατακτήσεις, κι εδώ, μάνο, πολύ εύστοχα κάνεις λόγο για τη νέα κομμουνιστική αριστερά.

 10. maurochali Says:

  μάνο, αυτό είναι συνώνυμο με το: «… αριστέρα που αντλεί επιλεκτικά από τις θεωρητικές προσεγγίσεις και τις πρακτικές του κομμουνιστικού κινήματος με κριτήριο τον άμεσο πολιτικό της στόχο, δηλαδή την ανατροπή του σημερινού καπιταλιστικού συστήματος οργάνωσης της παραγωγικής και κοινωνικής ζωής»;
  Αν ναι, τότε συμφωνούμε.
  Να τολμήσω να προσθέσω και το «την διεθνή ανατροπή»;
  1/3 μχ.

 11. manos Says:

  Μαρία, ευχαριστώ. Θα τα πούμε και στο τρίτο.
  Λίγο σαλάτα είναι η φράση που έχεις σε εισαγωγικά, μχ (ποιος μαγείρεψε πάλι;)

 12. Θέκλα Says:

  Μιας και το καλό μου μαυροχάλι με θυμήθηκε, να μην ξεχάσω! Παιδιά, ψήφο στον Αλέξη περικαλώ! Θα το πάρω προσωπικά το ζήτημα αν πέσει κι άλλο, το χρυσούλι μου, και θα κάνω καμιά τρέλλα!!!
  Προσοχή, Αλέξης δαγκωτό!!!

 13. Θέκλα Says:

  Επανέρχομαι για να το τονίσω: ΑΛΕΞΗΣ ΑΡΧΗΓΟΣ!

  ΟΥΤΕ ΠΑΣΟΚ ΟΥΤΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Η ΨΗΦΟΣ Η ΣΩΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΜΙΑ!

  ΣΥΡΙΖΑ σύντροφοι, μπας και σωθεί ο τόπος από την ασχήμια!
  (αχ, κούκλε μου!)

 14. maurochali Says:

  έτσι είναι, Μάνο, «σαλάτα μακεδονική». Ίσως όμως προτιμότερη από τις «βαριές πέτρες» (βλ. νέα, κομμουνιστική) που δεν ξέρεις τι ακριβώς κρύβουν από κάτω. Αν καταλαβάινω καλά, σε πειράζει εκείνο το «επιλεκτικά».

  υγ. Στη Γερμανία σήμερα πρώτο θέμα η επέτειος από την καταστολή των αντεπαναστατικών ταραχών στην πλατεία Τιεν Αν Μεν.

 15. Καρατζαφέρης Says:

  Συνέλληνες, συμφωνώ κατά 80%.
  Το κόμμα που περιγράφετε είναι το ΛΑΟΣ.
  Σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας!
  Πάμε για τη νίκη!!!

 16. Χρυσή Αυλή Says:

  Καρατζαφέρη είσαι πουλημένος στο ΚΚΕ! Με τη διάλυση της ΕΣΣΔ, τα δύο κομμάτια του αντικαπιταλιστικού κινήματος το ακροδεξιό και το ακροαριστερό δεν έχουν πλέον τίποτα να χωρίσουν (αυθεντική δήλωση πρώην RAFίτη)

 17. Χρυσή Αυλή Says:

  Ουδεπώποτε είχαν!

 18. Καρατζαφέρης Says:

  Άει παράτα μας ρε Χρυσαυλίτη που θα μου πεις εμένανε για πωλήσεις κι αγορές, τσιράκια της ΝΔ! Τράβα σπάσε κανα μπιμπίκι κι άσε τις εκλογές για όσους έχουν κάτι μέσα στην κούτρα τους, γιατί εσείς σίγουρα κουφιοκέφαλοι είστε! Στην καλύτερη, σπάστε κεφάλια μεταξύ σας, καλό στην Ελλάδα μας θα κάνετε!
  Φασιστάκια της τρομάρας!

 19. manos Says:

  Μαυροχάλι, πάμε στο τρίτο να αφήσουμε τα παιδιά να μαλώσουν με την ησυχία τους

 20. manos Says:

  Γεια σου Θέκλα!

 21. Χρυσή Αυλή Says:

  Ισα ρε ηγέτη, πού χεις γεμίσει το κόμμα με κομμούνια και γλείφεις και τον Καραμανλή μπας και σε πάρει για κηπουρό


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: