Ιδεολογική παρέμβαση του κράτους

Ιανουαρίου 15, 2009

boats

Διάβασα προσεκτικά την προκήρυξη του Ε.Α. που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Ποντίκι.

Πίσω από την επαναστατική φρασεολογία, που παντρεύει διαφορετικά ρεύματα σκέψης χωρίς καμία συνοχή, ένα όπλο σημαδεύει. Το όπλο το κρατάει το ίδιο το κράτος – άγνωστο ποιο ακριβώς παρακλάδι του. Και σημαδεύει το ίδιο το κίνημα.

Το βασικό πολιτικό μέρος της προκήρυξης στρέφεται ενάντια στην Αριστερά. Αναπαράγοντας μια εύκολη κριτική που ασκείται στο ΚΚΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ, οι συντάκτες του κειμένου προσπαθούν να εκφράσουν και να επηρεάσουν το κομμάτι εκείνο του κινήματος που μένει ακάλυπτο από τη σημερινή πολιτική τακτική των δύο κομμάτων. Ενα μαζικό ριζοσπαστικό τμήμα της νεολαίας και των εργαζομένων που αναζητά μια πρόταση μαχητικής διεξόδου για τους αγώνες και τις εκρήξεις που έρχονται, ενάντια στο σύστημα.

Η κύρια ιδεολογική κατεύθυνση του κειμένου περιγράφει μια ανεδαφική γραμμή για ένοπλη αναμέτρηση εδώ και τώρα, κοντά στη συλλογική δράση των εργαζομένων και της νεολαίας. Οι συντάκτες του επιχειρούν να νομιμοποιήσουν την κλιμάκωση της ατομικής βίας στις πλάτες του μαζικού κινήματος. Καλύτερα, να συνδέσουν την πολιτική βία των μαχητικών αγωνιστικών μορφών με τις σφαίρες στους αστυνομικούς.

Το μήνυμα είναι, περάστε με ένα σάλτο την κόκκινη γραμμή της νομιμότητας αψηφώντας την ικανότητα του μαζικού αγώνα να συγκρούεται νικηφόρα με την κυβέρνηση και το κράτος. (Ενώ στην πραγματικότητα η γραμμή αυτή μετατοπίζεται από τη μαζική λαϊκή βία, όπως έγινε και με τον αγώνα του ’92 στην ΕΑΣ και με τις επιθέσεις των μαθητών στα αστυνομικά τμήματα τη βδομάδα μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου.)

Στο επίπεδο των διεκδικήσεων βγαίνει αριστερίστικα, αφού στο έδαφος της κρίσης καμία διεκδίκηση δεν έχει νόημα. Μόνο η ανατροπή του καπιταλισμού. (Παραδόξως εδώ το κείμενο συναντιέται με την εξ αριστερών κριτική που κάνει τμήμα του ΚΚΕ στον προσανατολισμό της νεανικής εξέγερσης.)

Κλείνοντας, στην προκήρυξη του Ε.Α. το αντικυβερνητικό στοιχείο είναι υποτονικό. Πουθενά δεν κατονομάζεται ο πρωθυπουργός. Ενώ ο εκτός κυβέρνησης Πολύδωρας έχει την τιμητική του. Αλλά λείπει και το πάθος του εξεγερμένου. Η ένταση του οργισμένου που θέλει να εκδικηθεί. Ενας αποστασιοποιημένος αριστερός θα μπορούσε να συντάξει το μεγαλύτερο μέρος της. Ενας υπάλληλος που δεν πήρε μέρος σε καμία διαδήλωση, αλλά έβλεπε από την τηλεόραση τα γεγονότα και αποδελτίωνε παλιές εφημερίδες με περιστατικά αστυνομικής βίας συγκεντρώνοντας παράλληλα αναλύσεις για την οικονομική κρίση. Οχι ένας συνηθισμένος μέσος ανθρωπάκος, αλλά ένας υπάλληλος του κράτους.

 

: youtube_molotov_hit_me

Advertisements

10 Σχόλια to “Ιδεολογική παρέμβαση του κράτους”

 1. Σκανδάλης Γιάννης Says:

  Μόνο που έχουν υπερβεί ακόμη και τις πιο «αριστερές» οργανωμένες εκδοχές του κινήματος,αφού τα βάζουν τώρα και με την αντιεξουσιαστική κίνηση…

 2. manos Says:

  Εμ, βέβαια. Σε υπερβαίνω στη ρητορεία, σε περιμένω στη γωνία.

 3. σαμσών Says:

  που είδες τα διαφορετικά δείγματα σκέψης; η φρασεολογία τους ήταν ξεκάθαρα αναρχική. Το κράτος στόχευαν από την αρχή ως το τέλος.

  επίσης δεν είδα σε κανένα σημείο του κειμένου τους να εχθρεύονται το βίαιο κίνημα του Δεκέμβρη (γι’ αυτό και εξεγερτικό) αντιθέτως αυτοπροσδιορίστηκαν ως συμπληρωματικά στοιχεία του.

  το αντικυβερνητικό στοιχείο είναι υποτονικό γιατί οφείλουν να το κάνουν. και βέβαια δε τα έχουν με τον καραμανλή. στα μάτια τους είναι όλοι τους καραμανλήδες. και δω που τα λέμε η ιστορία το απέδειξε.

  το πάθος του εξεγερμένου θεωρώ πως ήταν διάχυτο στη γλώσσα τους. κι η γλώσσα τους ήταν ειλικρινής κι όχι ελιτίστικη. επίσης δε γνωρίζω πολλούς αριστερούς που θα μιλάγανε για τα γεγονότα στην οαχακα ή στην αργεντινή ή για την ισπανική επανάσταση και τόσα άλλα..

  κατα τα άλλα μπορούμε να διαφωνήσουμε μαζί τους σε άλλα ζητήματα αλλά μην αποκρύπτεται η βάση που τους εκκινεί.

 4. manos Says:

  Τον χτυπάνε το Δεκέμβρη, ύπουλα. Χτυπάνε τη δυνατότητα του ίδιου του κινήματος, χωρίς την υποστήριξη των γκρίζων καλάσνικοφ, να σπάσει την τρομοκρατία του κράτους. Αυθαίρετα διαγράφουν το ρόλο της μαζικής λαϊκής αντιβίας, που είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από τη βία των ατομικών εκτελέσεων, να αμφισβητεί την αστική νομιμότητα και να επιβάλει τη δημοκρατία, το δίκιο, το νόμο του αγώνα. Και πάνε να πλασαριστούν στη θέση της ένοπλης πρωτοπορίας του κινήματος. Ε όχι. Η πολιτική βία, η κλιμάκωση του πολιτικού αγώνα της τάξης για τη χειραφέτησή της θα φέρει τα νέα επαναστατικά κινήματα των χιλιάδων εξεγερμένων εργατών και νέων, που θα τολμήσουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Τότε όμως τα όπλα θα μιλούν τη δημοκρατία του κινήματος. Στα χέρια των πραγματικών αγωνιστών του που θα είναι έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους για μια άλλη κοινωνία.

  Εχει καμιά σχέση ο Βελουχιώτης με τους οπλοφόρους της Κουντουριώτου;

 5. Pavlos Says:

  Θα συμφωνήσω με το Μάνο.

  Εκτός όμως από τα όσα τους προσάπτει ο Μάνος, να προσθέσω ότι από άποψη πολιτικής αποτελεσματικότητας ήταν ότι χειρότερο η συγκεκριμένη ενέργεια. Κατάφεραν να αναστρέψουν το κλίμα και την ψυχολογια που είχε διαμορφωθεί ενάντια στην κυβέρνηση και τα ένστολα όργανά της, χαρίζοντας έναν «ήρωα» στους μπάτσους που είχαν κρυφτεί στη γωνιά τους και αφυπνίζοντας όλα τα αντιδραστικά-συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας.

  Δεν είναι τυχαίο που η καταστολή που ακολούθησε(και που θα συνεχιστεί) δικαιολογείται πλέον πολύ εύκολα. Ακόμη και η διατήρηση του ασύλου δείχνει να βρίσκεται στις τελευταίες μέρες της, όταν μόνο η αριστερά(και αυτή νωχελικά) το υπερασπίζεται.

  Πιστεύω ότι ο Δεκέμβρης γέννησε σημαντικές ελπίδες και προσδοκίες, αλλά και κινδύνους. Είναι αφελής όποιος νομίζει ότι το σύστημα θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Και προσωπικά πιστεύω ότι έχει ξεκινήσει την αντεπίθεση του…

 6. Y Says:

  Μου βγήκαν τα μάτια να τη διαβάσω την προκήρυξη (http://www.zougla.gr/news.php?id=20032), άσε που τη βρήκα και βαρετή… Δε μπορούσαν να βγάλουν ενα executive summary αυτοί οι τρομοκράτες? 😀 😀 τώρα μόνο κάτι τρελοί σαν κι εμάς θα τους διαβάσουν

  Στοχευμένη κριτική σε όλα τα κόμματα (και στην Α.Κ.) εκτος από τη ΝΔ!!! 😀 😀

  Η προκήρυξη είναι πραγματικά αστοιχείωτη και αχαρακτήριστη. Συμφωνώ απόλυτα με όσα είπε ο Μάνος. Πολύ κακοφιαγμένη προπαγάνδα.

 7. manos Says:

  Είμαστε τρελοί, Υ. Αλλά και υποψιασμένοι. Καλημέρα!
  Είναι αφελής όποιος νομίζει ότι το σύστημα θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Ολόσωστος, Παύλο!
  Τροβατόρε, θα σας επισκεφθούμε.
  (Δείτε και το τραγουδάκι των molotov που πρόσθεσα στην ουρά του ποστ.)


 8. http://niemandsrose-niemandsrose.blogspot.com/2009/01/blog-post_18.html

  δείτε αυτό.

  Σαμσών, είναι μερικά σημεία που ειλικρινά είναι ξεσηκωμένα από το ΚΚΕ και το Ριζοσπάστη. Και άλλα που θυμίζουν όντως αντιεξουσιαστικό χώρο.
  Λίγη επαφή να έχει κανείς με το χώρο αριστερά του ΠΑΣΟΚ (τόσο γενικά δλδ) καταλαβαίνει πως έχει γίνει συρραφή προκυρήξεων χώρων με αναφορές από το Στάλιν μέχρι τον Κροπότκιν! Δλδ, ό,τι να’ναι!

  Στο λινκ γίνεται αναφορά και στα γραμματικο-συντακτικά λάθη. Αναρωτιέμαι, ένα editor δεν είχανε στην Ασφάλεια; Τόση τσαπατσουλιά πια!

 9. manos Says:

  Ευχαριστούμε Κροτ, ακριβώς αυτό που αναφέρεις παρατήρησα κι εγώ. Και ΚΚΕ και ΝΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΑΡΧΙΑ. Ολα σε ένα.
  (Δεν είχα διαβάσει αυτό σου το σχόλιο πριν απαντήσω στο άλλο)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: