Πρωτοπορίες σε ηλεκτροσόκ

Δεκέμβριος 17, 2008

4

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις μορφές δράσης που δεν έχουν περάσει μέσα από το μαζικό κίνημα και τις διαδικασίες του. Θέλει να πει τις μορφές δράσης που δεν ενέκρινε η Κεντρική Επιτροπή του. (Το ίδιο ωστόσο περιφρουρεί συνήθως κομματικές συγκεντρώσεις και δεν φαίνεται να παίρνει μέτρα για ανάπτυξη μαζικών διαδικασιών.)

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει το ΚΚΕ που το καταγγέλλει ότι κάνει πλάτη στους κουκουλοφόρους. (Αλλά και αυτός προτιμά τις δάφνες που του απονέμουν οι Πρετεντέρηδες, και συνήθως τα βρίσκει έτοιμα από συλλογικότητες που δεν υποκινεί φυσικά και συνελεύσεις που δεν έχει πλειοψηφήσει.)

Οι ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ πιο πολύ απ’ όλους, με το ανατρεπτικό τους χιούμορ και τις θεαματικές επεμβάσεις και την πανέξυπνη επικοινωνία τους, μας θυμίζουν την απουσία μαζικού κινήματος. Γελάμε ή ευχαριστιόμαστε τις ενέργειες αυτού του χώρου, στιγμιαία, γιατί μας απαλλάσσουν από τις δικές μας ανεπάρκειες, δίνουν άλλοθι στα αργά μας αντανακλαστικά, αλλά τελικά επιστρέφουμε στην πηγή της απελπισίας. (Το πιο δύσκολο βεβαίως η ατομική δράση να συναντήσει τις διαθέσεις για ένα νέο συλλογικό.)

Οι ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ δεν είναι ιδιοκτησία κανενός κόμματος, κανενός χώρου. Διαπερνούν όλους μας σαν ηλεκτρικό ρεύμα. Απλά στην αρχή υπάρχει το γνωστό μούδιασμα.

: [του Δημήτρη Γέρου ο πίνακας]

Advertisements

16 Σχόλια to “Πρωτοπορίες σε ηλεκτροσόκ”

 1. stelios Says:

  Εγώ θα είμαι πιο σκληρός. Οι ενέργειες μέρους του αναρχικού χώρου δεν έχουν απολύτως καμία ανατρεπτική ουσία. Άσε που καπελώνουν τον κόσμο που θέλει να κάνει κάτι.
  Το να πάμε δέκα άτομα από τη δουλειά μου π.χ. και να καταλάβουμε το κτίριο, ύστερα από γενική συνέλευση της παρέας μας, και να αυτοονομαστούμε «συνέλευση εργαζομένων Χ» δεν είναι καπέλωμα των εργαζομένων;

 2. manos Says:

  Ναι είναι. Αλλά σκέψου πώς μεταλλάχθηκε το παλιό συλλογικό, τα σωματεία, τα κόμματα της Αριστεράς σε ανέμπνευστη γραφειοκρατία. Θέλει παραπάνω μελέτη το φαινόμενο.

 3. Herr K. Says:

  Γουέλκαμ μπακ, Μανο!
  Στέλιο, και συ κκε;

 4. stelios Says:

  @ κ. Κ.

  Από τη Σκύλα στη Χάρυβδη, δηλαδή;

 5. plagal Says:

  Συμφωνω. Οι μερες βγαλανε στη φορα τα απλυτα ολης της κοινωνιας και μαζι και τις αντιφασεις και τις αδυναμιες και της Αριστερας. Υπο μια εννοια, αυτο μονο καλο μπορει να ειναι…

 6. fotis Says:

  Καταπληκτικό κείμενο, βασικά διότι δεν τηρεί ίσες αποστάσεις (διαφωνώ εν γένει με την πολιτική ίσων αποστάσεων). Ενώ ισχύουν τα όσα λέει ο Στέλιος για τον αναρχικό χώρο, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, μόνο η δράση τους στην αρχή αυτού του κινήματος ήταν που έκανε το πράγμα να εκτροχιαστεί τελείως και να δοθεί ένα μήνυμα στην όποια κυβέρνηση ότι «κάθε φορά που θα κάνετε κάτι τέτοιο κουφάλες θα τα κάνουμε όλα λίμπα (τουλάχιστον)…». Αυτό το πραγματάκι σε σχέση με το τίποτα που κρύβεται μέσα στις διμαρτυρίες της ΓΣΕΕ και τις «αποστειρωμένες» συγκεντρώσεις του ΚΚΕ είναι κάτι, έστω όχι αυτό που θα θέλαμε ή που δίνει κάποια ουσιαστική διέξοδο. Είναι μια στοιχειώδης αμυντική στάση διόλου ευκαταφρόνητη.

 7. Herr K. Says:

  Στέλιο, θα συμφωνήσω (πάλι) με το Φώτη.
  Για το κκε κοιτάξτε τι λέει η ΒΑΣΗ του στη δημοσκόπηση http://www.tvxs.gr/v1904

 8. maurochali Says:

  Με απασχολεί ένα κάπως διαφορετικό θέμα από τις σχέσεις μεταξύ των πρωτοποριών: ο τρόπος με τον οποίο οι «πρωτοπορίες» υπάρχουν μέσα στην εξέγερση. Εξηγούμαι: μέχρι τώρα τα κινήματα είχαν συγκεκριμένες αφορμές που τους επέτρεπαν την διατύπωση ξεκάθαρων, συγκεκριμένων συνδικαλιστικών αιτημάτων. Ο ρόλος των «πρωτοποριών» ήταν επιδρώντας στα κινήματα να διευρύνουν το πεδίο αναφοράς, και να δώσουν στα συγκεκριμένα αιτήματα ευρύτερη πολιτική διάσταση. Οι «πρωτοπορίες» που εγώ τουλάχιστον γνωρίζω είναι εκπαιδευμένες να κάνουν αυτό ακριβώς.
  Τώρα όλα συμβαίνουν αντίστροφα. Η εξέγερση, παρόλο που πυροδοτείται από ένα συγκεκριμένο γεγονός μοιάζει να μην έχει συγκεκριμένα (συνδικαλιστικού τύπου) αιτήματα. Αντ’ αυτών (εκ-)θέτει με γενικό τρόπο κρίσιμα πολιτικά προβλήματα. Υποθέτω ότι η πολιτική δυναμική της εξέγερσης κρίνεται τελικά από το αν θα καταφέρει να ορίσει, μέσω αιτημάτων, συγκεκριμένα πολιτικά διακυβεύματα. Στο σημείο αυτό, σκέφτομαι, οι «πρωτοπορίες» θα μπορούσαν να αποδειχτούν χρήσιμες. Πρέπει όμως να κάνουν το αντίθετο από αυτό για το οποίο έχουν «εκπαιδευτεί».

  υγ. Μπορεί να φταίει η απόσταση και να τα βλέπω όλα λάθος, ή όλα όπως παλιά ενώ τίποτα πια δεν είναι ακριβώς ίδιο.
  1/4 μχ

 9. maurochali Says:

  *1/3 μχ, βέβαια. Απέχουμε πολύ από το να γίνουμε 4.

 10. manos Says:

  Καλημέρα σε όλους! Το 1/3 Μαυροχάλι είναι μέσα στο μυαλό μου. Αυτό ακριβώς θέλω να συζητήσουμε.

 11. maurochali Says:

  Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο από τον mutantjazs:
  http://mutantjazs.blogspot.com/2008/12/retour-la-normale.html
  Δεν έχει απαντήσεις βέβαια ο άνθρωπος, διαπιστώνει όμως ένα πρόβλημα, το οποίο μας απασχολεί νομίζω όλους, και το περιγράφει αρκετά καίρια.

 12. βα.αλ. Says:

  Είδα αυτό το κείμενο λόγω του συνδέσμου από το Μαύρο Χάλι. Να πω λοιπόν και εγώ δύο λόγια. Πρώτον δεν ήταν μία παρέα 10 φίλων αυτό που αποφάσισε να κάνει την κίνηση στη ΓΣΕΕ. Στην χειρότερη ήταν ένας πυρήνας 80-100 ανθρωπων της ευρύτερης αντιεξουσίας που ασχολείται με τα εργατικά. Δεύτερον, υπάρχει ένα σοβαρό (το σοβαρότερο κατά την ταπεινή μου άποψη) πρόβλημα όχι μόνο στους αντιεξουσιαστές ή στους αναρχικούς αλλά εν γένει στην αριστερά. Δεν σκέφτονται, δεν σκεφτόμαστε ΠΡΩΤΑ σαν αυτό που είμαστε μέσα στον καταμερισμό της οικονομίας και της εξουσίας στον καπιταλισμό και ΜΕΤΑ σαν κομμουνιστές ή αναρχικοί. Αλλά το αντίθετο: ΠΡΩΤΑ ΕΙΜΑΙ ΑΝΑΡΧΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ και μετά όλα τα άλλα.

  Το πρόβλημα σε αυτό δεν είναι ακαδημαικό. Είναι πρακτικό. Πως θα μιλήσεις με κάποιον με τον οποίο έχεις κοινά προβλήματα και ζητήματα αν αυτός δεν είναι όλα όσα είσαι εσύ; Δε λέω ότι μπορείς να κρύψεις κάτω από το χαλί της πολιτικοποιήση σου, λέω να μπορέσουμε να την αφήσουμε να κάνει όταν πρέπει τη δουλειά της.

 13. manos Says:

  Καλησπέρα και καλωσήρθες, βα.αλ. Είναι προφανές ότι συμφωνούμε. Για μένα αριστερός είναι αυτός που καταφέρνει να ενώσει δυνάμεις μέσα στο κίνημα πάνω σε κοινά αποδεκτούς σκοπούς, για την υπέρβαση της παλιάς κατάστασης πραγμάτων. Οχι αυτός που οχυρώνεται πίσω από την αλήθεια του λειτουργώντας στην πράξη σαν καταστηματάρχης ιδιοκτήτης της απόλυτης αλήθειας.

 14. manos Says:

  Ευχαριστούμε Μαύροχαλι για τη σύζευξη.

 15. saimag Says:

  Πολύ σωστός Μάνο!

 16. manos Says:

  Πολύ θα ήθελα να είχα λάθος, saimag


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: