Νίκο Πουλαντζά…

Ιουλίου 2, 2008

 

Εσύ τα έγραφες, αλλά ποιος διάβαζε;

Ότι οι εργάτες είναι μισθωτοί, αλλά δεν είναι όλοι οι μισθωτοί εργάτες.

Ότι ανάμεσα στην εργατική και την αστική τάξη δεν υπάρχουν μεσαία στρώματα που δεν ανήκουν σε καμία τάξη, αλλά η μικροαστική τάξη.

Ότι κυρίως τα αστικά κόμματα μέχρι σήμερα πετύχαιναν τη μικροαστική υποστήριξη, και κάποτε και την εργατική.

Ότι το ζητούμενο είναι η λαϊκή συμμαχία, ο λαϊκός συνασπισμός, που με κοινωνική πρωτοπορία την εργατική τάξη θα συσπειρωθούν τα λαϊκά στρώματα της μικροαστικής τάξης, που διογκώνονται σήμερα, υπό εργατική ηγεμονία.

Ότι η θεωρία περί «μεσαίας τάξης» είναι μια μπούρδα που αποσκοπεί στη θεωρητική και πρακτική διάχυση των κοινωνικών τάξεων.

 

Advertisements

4 Σχόλια to “Νίκο Πουλαντζά…”

 1. a8lios Says:

  Giati poios eipe gia th «mesaia ta3h» teleytaia?

 2. manos Says:

  Στις σχολές κοινωνιολογίας τι νομίζεις ότι διδάσκουν; Ποια θεωρία για τις τάξεις; Βέμπερ, Μπουρντιέ και άγιος ο θεός. Κυρίαρχες ελίτ, μεσαία τάξη, λαϊκές τάξεις. Φυσικά δεν υπάρχει σε αυτά τα σχήματα η εργατική τάξη, γιατί θέλουν να μην υπάρχει και ταξική πάλη.

  Αλλά και μέσα στην αριστερά, συνήθως χρησιμοποιούμε τις έννοιες ‘λαός’ και ‘εργαζόμενοι’ χωρίς να κατανοούμε ότι πρόκειται για ετερόκλητα σύνολα, με αντιθέσεις, όπως και στο εσωτερικό της ε.τ. έχουμε στρώματα με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

  Ο Πουλαντζάς βαράει τις αντιλήψεις που θολώνουν τα νερά, κοιτώντας στρατηγικά στη λαϊκή συμμαχία της ε.τ. και των μερίδων της νέας μικροαστικής τάξης που τείνουν να την πλησιάσουν ή και εντάσσονται στην εργατική τάξη (υπάλληλοι στο εμπόριο, υπηρεσίες, τεχνικοί).

  Για μένα, αν θέλεις, το ζητούμενο είναι τριπλό: Να ενώσεις πολιτικά την εργατική τάξη, όχι μόνο στο κόμμα, αλλά και στο μέτωπο και στο κίνημα. Να αποσπάσεις τη μικροαστική τάξη από τον συνασπισμό εξουσίας, πράγμα που διευκολύνουν οι κοινωνικές ανακατατάξεις, η κρίση κλπ. (Σε πολιτικό επίπεδο αυτό που λέμε απεγκλωβισμό από τα δύο αστικά κόμματα.) Το πιο δύσκολο όμως είναι να τη φέρεις στο λαϊκό συνασπισμό υπό την ηγεμονία της ε.τ.

  Αυτή η τάξη είναι μέσα στα κόμματα της Αριστεράς (λιγότερο στο ΚΚΕ) και ασκεί ηγεμονία στους εργάτες, ξεκινώντας από πολύ δεξιά. Μέσα στο εργατικό κίνημα συμμαχεί με την εργατική αριστοκρατία, διοικεί στην πράξη πολλές εργατικές ενώσεις, συλλόγους, συχνά και με αριστερόστροφες ταξικές διακηρύξεις. Στην πράξη υπηρετεί στρεβλά το πρόβλημα της εργατικής ενότητας. Πολιτικά ο ΣΥΝ αυτή την τάξη εκπροσωπεί, από εδώ και η σχετική ριζοσπαστικοποίησή του. Οι ταλαντεύσεις του αντικατοπτρίζουν την ασταθή ταξική τοποθέτηση της νέας μικροαστικής τάξης.

 3. diktyon Says:

  Και μόνο το γεγονός ότι θέτεις σοβαρά ζητήματα με τόσο ήρεμο τρόπο, σ’ ένα αισθητικά όμορφο ιστολόγιο, σε «βλέπω» φιλικά. Μου θύμισες τον Πουλαντζά, έναν σημαντικό στοχαστή που η ηθελημένη φυγή του τον «γλίτωσε» από πολλά παρατράγουδα, αλλά δεν τον «έσωσε» από την καπηλεία. Πάντως, δεν πιστεύω ότι ο Πουλαντζάς συνέδεσε ή συσχέτισε την ιδεολογία και τον φιλοσοφικό στοχασμό του με κάποια κομματική οργάνωση ούτε υπηρέτησε κάποια κομματική σκοπιμότητα. Κατά τη γνώμη μου, τα κόμματα δημιουργούνται για να προικίζουν τις ιδεολογίες με τα όργανα εκείνα που θα προωθήσουν τους σκοπούς τους.
  Ωστόσο, θέλω να πω ακόμη ότι δυστυχώς στις μέρες μας, σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει πολιτικός στοχασμός. Κι αυτά που αναφέρεις είναι ενδιαφέροντα ζητήματα, αλλά η καθημερινή πολιτική / κομματική πρακτική δεν επιτρέπει τέτοιες πολυτέλειες… Θα τα ξαναπούμε.

 4. manos Says:

  Οι καιροί, δίκτυον, μας φέρνουν κοντά σε στοχαστές που μας λείπουν. Σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: